I am always try to credit picture to his/her owner BUT, if you find an image that is your and your name isn't underneath, PLEASE don't hesitate to contact me for fixing it up!!!

28/05/2009

Decoupage

(λίγα ιστορικά στοιχεία...)
Η λέξη decoupage προέρχεται από το γαλλικό ρήμα decouper που σημαίνει αποκόβω. Συγκεκριμένα σημαίνει κόβω και σταμπάρω δερμάτινο ύφασμα. Στα αγγλικά, όμως, έχει την έννοια της διακόσμησης επιφανειών με κομμάτια που έχουμε αποκόψει από ένα ή περισσότερα ολοκληρωμένα σχέδια και ενώνοντας τα μεταξύ τους φτιάχνουμε μία καινούρια σύνθεση. Ουσιαστικά, μοιάζει πάρα πολύ με κολάζ. Η διαφορά είναι ότι στο decoupage, αφού αποφασίσουμε για την τελική μορφή της σύνθεσης, μπορούμε να επέμβουμε στην εικόνα μας με χρώματα και στο τέλος, προκειμένου να προστατέψουμε το αντικείμενο μας, να εφαρμόσουμε μία στρώση βερνίκι (το οποίο μπορεί να είναι απλώς διάφανο, ή βερνίκι παλαίωσης, ή ακόμα και κρακελέ).

Υ λ ι κ ά & Ε ξ ο π λ ι σ μ ό ς
Τα υλικά και ο εξοπλισμός που απαιτούνται για το decoupage είναι αρκετά οικονομικά και πολύ εύκολο να τα βρει κάποιος στα καταστήματα με είδη hobby.
*Αντικείμενα για decoupage: η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε κάθε επιφάνεια και αντικείμενο. Από ένα χάρτινο ή μεταλλικό κουτί, μέχρι σε έπιπλο ή τοίχο.
*Σχέδια για decoupage: οι δυνατότητες μας είναι σχεδόν ανεξάντλητες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα σχέδια που υπάρχουν στο εμπόριο, εφημερίδες, χάρτες, παλιές ευχητήριες κάρτες, ή ακόμα και δικές μας φωτογραφίες (άλλη μία τεχνική που έχει χαρακτήρα recycle & reuse!).
*Σταθεροποιητές χρώματος: τους βρίσκουμε στα καταστήματα με είδη ζωγραφικής και hobby και τους χρησιμοποιούμε για να σταθεροποιήσουμε το χρώμα και να αποτρέψουμε τον αποχρωματισμό, ιδιαίτερα των σχεδίων που τυπώνουμε μόνοι μας (καλύτερος σταθεροποιητής θεωρείται η άσπρη ή η ξανθιά γομαλάκα, ενώ υπάρχει και τo fixative spray, που αποτρέπει το κιτρίνισμα του χαρτιού).
*Χρώματα: μπορούμε να επιλέξουμε από μία μεγαλη γκάμα χρωμάτων που υπάρχει στο εμπόριο.
*Κόλλες: κυρίως χρησιμοποιούμε τη γνωστή υδατοδιαλυτή ατλακόλλα. Εναλλακτικά, όμως, μπορούμε να δουλέψουμε και με κόλλα ταπετσαρίας (αν και δεν είναι τόσο δυνατή όσο η ατλακόλλα).
*Βερνίκι: ολοκληρώνοντας το αντικείμενο μας, θα το προφυλάξουμε με μία δόση διάφανου βερνικιού matt ή gloss (η επιλογή είναι υποκειμενική). Το βερνίκι αποτελεί και ένα είδος στεγανοποίησης του αντικειμένου μας, κατί που κρίνεται άκρως απαραίτητο, λόγω της ευαισθησίας του χαρτιού. Φροντίζουμε κατά την επάλειψη να φοράμε γάντια για να προστατέψουμε τα χέρια μας, καθώς και να είμαστε σε έναν πολύ καλά αεριζώμενο χώρο για αυτή την εργασία.
*Μεταλλικός χάρακας, κοπίδι/ψαλίδι:απαραίτητα για την κοπή των σχεδίων.
*Πινέλα: σε διάφο
ρα πάχη για την επάλειψη της κόλλας, την επάλειψη του βερνικιού και, βέβαια, για την έγχρωμη διακόσμηση του αντικειμένου μας.
*White spirit/ ζεστό νερό και σαπούνι: για τον τελικό καθαρισμό των εργαλείων και των πινέλων που έχουμε χρησιμοποιήσει (μια πολύ καλή ιδέα είναι να συγκεντρώνουμε σε μία τσάντα που θα έχουμε για αυτό
τον σκόπο γυάλινα ή πλαστικά βάζα και δοχεία από μαρμελάδες, μαγιονέζες, σάλτσες, βούτυρο, κ.λπ., έτσι ώστε να τα χρησιμοποιούμε στις χειροτεχνικές μας ανησυχίες, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να ξοδεύουμε μια μικρή περιουσία σε βοητικά εργαλεία και αντικείμενα. Recycle & Reuse!!!).
*Γάντια μιας χρήσης/προστασία για την επιφάνεια εργασίας μας/μάσκα: είναι τα απαραίτητα εργαλεία για κάθε χειροτεχνία μας, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε και με υλικά που δεν είναι υδατοδιαλυτά (π.χ. βερνίκι).

Τ ε χ ν ι κ ή
H τεχνική του decoupage δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες ή ικανότητες. Σχεδόν όλα τα βήματα - ιδίως για κάποιον που ασχολείται αρκετά με δημιουργικές κατασκευές - είναι απλούστατα.

1. Αρχικά προετοιμάζουμε το αντικείμενο μας ασταρώνοντας και βάφοντας το στο επιθυμητό χρώμα.
2. Στη συνέχεια, κολλάμε τη σύνθεση των σχεδίων μας (ή μπορεί να είναι μόνο ένα σχέδιο).
3. Όταν στεγνώσει η κόλλα, περνάμε το βερνίκι για να προστατεύσουμε το αντικείμενο μας
.

Η πιο συνηθισμένη περίπτωση να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις διάφορες τεχνοτροπίες είναι σε ξενόγλωση βιβλιογραφία (και συνήθως στην αγγλική). Υπάρχουν, βέβαια, και κάποια καταστήματα hobby που κάνουν παρουσιάσεις των υλικών αυτών, αλλά πολλές φορές δεν υπάρχει ο χρόνος για να παρακολουθήσει κανείς αυτές τις παρουσιάσεις. Στην περίπτωση αυτή, παλεύει ο καθένας μόνος του μέσα από βιβλία, video, fora και, γενικότερα , συλλέγοντας οποιαδήποτε πληροφορία θα τον βοηθήσει να περάσει λίγο δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του και να προσφέρει με αυτό τον τρόπο μια πιο "ανώδυνη" ψυχοθεραπεία στον εαυτό του. Κάνοντας αυτό το δώρο κι εγώ στον δικό μου δημιούργησα ένα mini vocabulary που σας παραθέτω με πολλή αγάπη για να κάνει ευκολότερη τη ζωή σας...

Μini Vocabulary
  • sealer = σταθεροποιητής
  • shellac = γομαλάκα
  • primer = αστάρι
  • coat of paint = στρώση χρώματος
  • clear varnish = διάφανο βερνίκι
  • wax = κερί
  • pva glue = ατλακόλλα
  • wallpaper paste = κόλλα ταπετσαρίας
  • adhesive = κόλλα
Η τεχνική του decoupage συχνά συνδυάζεται με τις τεχνικές του craqueler και του papier mache. Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για δημιουργικές κατασκευές. Τι περιμένετε και δεν ξεκινάτε λοιπόν???

2 comments:

Parents Land Gr said...

Τελειο βοηθημα.Αν ειχες κανει και ενα βιντεο θα επρεπε να σε πληρωνουμε.
φιλακια και ευχαριστω πολυ!

Anonymous said...

An interesting discussion is definitely worth comment.
I believe that you need to write more on this subject,
it may not be a taboo matter but usually folks don't talk about these issues.
To the next! Kind regards!!

Also visit my web page; Jasmin live